Navigácia

  • Pytagoriáda

    V poslednom decembrovom týždni sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády pre žiakov 3. – 8. ročníka našej školy. V súťaži si žiaci overovali svoje vedomosti z matematiky a logické myslenie v 15 úlohách. Školského kola sa zúčastnilo 31 žiakov 1.stupňa a 44 žiakov 2.stupňa. Najlepšie si počínali tretiaci, kde bolo až 10 úspešných riešiteľov. Štvrtáci mali 5 úspešných riešiteľov. Na 2. stupni bola len 1 úspešná riešiteľka. Žiaci , ktorí obsadili prvé 3 miesta vo svojej kategórii, sa zúčastnia na okresnom kole.

    Najúspešnejšími boli:

    Kategória Z3:  1. miesto - Berko Blažej 3.A, 2. miesto - Pollák Ondrej 3.B, 3.miesto - Katarína Skokanová a Sofia Snopková obidve z 3.B

    Kategória Z4:  1. miesto – Janík Tobias 4.A, 2.miesto - Lörinc Tomáš – 4.B, 3.miesto – Kyseľová Viktória  4.A

    Kategória Z5: 1. miesto - Šupolová Kristína z 5.A

    Víťazom a všetkým úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

    Mgr. Kravjanská Ľudmila, Mgr. Balogh Slavomír

  • Vianočná pohľadnica

    Veselé Vianoce! Merry Christmas! Frohe Weihnachten! Nielen takéto priania písali naši žiaci na pohľadnice, ktoré vytvorili. Naplno popustili uzdu svojej fantázii a usilovne kreslili, maľovali, strihali, lepili, čím vytvorili nádherné umelecké dielka, ktoré zdobia chodby našej školy v tomto predvianočnom čase.

    Mgr. Andrea Taratutová

  • Tak to je čas Vianoc.....

    Vianoce sú najkrajším obdobím roka a my sa na ne v škole poriadne pripravujeme. Tento raz sme v predvianočnom čase piekli a zdobili sladké medovníky, zhotovovali voňavé ikebany i rozmanité vianočné darčeky, aby sme to všetko ponúkli verejnosti 19. decembra počas našej tohtoročnej akadémie. Jej slávnostnú premiéru si dopoludnia pozreli nielen učitelia a žiaci školy, ale aj naši milí hostia – pani učiteľky a deti z levočských materských škôl. Popoludní ju až dvakrát vzhliadlo vypredané hľadisko nášho divadla. Diváci stíchli po príchode Perinbaby a Jakubka, ktorých sprevádzali malé flautistky s ústrednou melódiou Jakubiskovho filmu. V programe sme predviedli známe i menej známe vinše, vianočné tance vločiek, pekárikov, škriatkov či zvončekov i poetické pásmo o narodení Ježiška. Úsmev na tvárach divákom vyčarovalo vystúpenie spišských koledníkov i rozihrané siedmačky tancujúce na melódiu piesne H. Zagorovej Zima, zima. Magickú atmosféru vyčarovali ôsmačky svojím scénickým tancom stvárňujúcim betlehemský zázrak a program symbolicky ukončila Tichá noc, ktorú zbor predviedol v troch jazykoch.

    Ďakujeme všetkým účinkujúcim žiakom a ich pedagógom za nadšenie, vytrvalosť a úsilie pri spoločnej práci. Krásne vianočné sviatky a dovidenia pri ďalšom vydarenom podujatí, priatelia!!!

    Mgr. Elena Petrovičová

  • EXKURZIA V SOLIVARE A PLANETÁRIU

    Žijeme na planéte Zem, ktorá je súčasťou vesmíru. Vesmír tvoria všetky vesmírne telesá, ktoré na seba navzájom pôsobia, napríklad hviezdy, sústavy hviezd, planéty, mesiace, medziplanetárna hmota, kométy a meteoroidy. Hviezda, ktorá je najbližšie k Zemi, sa volá Slnko. Okolo Slnka obieha okrem iných telies 8 planét a ich prirodzené družice mesiace. Spolu tvoria slnečnú sústavu.

    Tieto poznatky a ešte mnoho iného sa naučili žiaci štvrtého ročníka v škole a 6. decembra veľa z toho na vlastné oči uvideli v prešovskom planetáriu. Tam sa pochválili krásnymi projektmi, ktoré zhotovili na hodinách prírodovedy.

    Cestou späť obdivovali krásy historického Solivaru: budovu gápľa nad šachtou Leopold, klopačku, domy baníkov, četerne, sklad soli či kováčske dielne...

    Veru, tento deň bol úžasný!

                                                                                                  Mgr. I. Ištoková, Mgr. M. Gajdošová

  • Bronzové medaily z volejbalu

    V dňoch 5. a 7. decembra sa v Spišskom Podhradí uskutočnilo okresné kolo vo volejbale chlapcov a dievčat.

    Naši žiaci sa v konkurencii ôsmich škôl nestratili. Chlapci si spod vysokej siete odnášajú bronzové medaily a dievčatám len tesne ušiel stupeň víťazov, keď napokon skončili štvrté.

    Poďakovanie za reprezentáciu školy patrí družstvu dievčat v zložení: Šveďuková D., Toporcerová  L.,  Citterová E. Závacká M., Cvoligová K., Kútniková N., Grobarčíková N. a Jeseňáková M.

    Srdečné blahoželanie k tretiemu miestu v súťaži posielame družstvu chlapcov v zložení:

    Muranský G., Bujňák A., Kašper R., Dzurňák F., Gállik C., Franko M., Dzurman M, Rovder T. a Markowski A.

    Mgr. Silvester Janík, vedúci družstiev

     

  • Kamaráti Jabĺčka

    Naši tretiaci majú v škole od septembra nového kamaráta. Volá sa Jabĺčko a spolu sa stretávajú 1x týždenne počas celého školského roka.

    Preventívny program Kamaráti Jabĺčka je zameraný na podporu emocionálnej pohody detí. Pomáha im vybudovať si zručnosti na zvládanie pocitov, konfliktných situácií, či  získavanie si nových kamarátov. Jednotlivé aktivity povzbudzujú žiakov k tomu, aby spolupracovali, delili sa o nápady a pomáhali si navzájom. Program deťom nehovorí, čo majú robiť, ale podporuje ich vlastnú aktivitu pri hľadaní konštruktívnych spôsobov, ako sa vyrovnať s problémami a zložitými situáciami, ktoré  v živote stretávajú. Zručnosti, ktoré sa aj prostredníctvom aktivít programu naučia, im pomáhajú vysporiadať sa s problémami a sklamaniami.  Zmyslom programu je, aby deti postupne používali  viac pozitívnych zvládacích stratégií a menej negatívnych stratégií .

    Deti sa v  programe prostredníctvom príbehov, zážitkových aktivít, brainstormingu a hrania rolí učia  pozorne načúvať druhým, požiadať o pomoc, vytvárať a udržiavať priateľstvá, vyrovnať sa s osamelosťou a odmietnutím, ospravedlniť sa,  vyrovnať sa so zmenou a stratou i pomáhať druhým.

    Touto cestou sa chceme poďakovať odborným zamestnancom Centra poradenstva a prevencie v Levoči Mgr. Silvii Džuganovej, Mgr. Janke Šefčíkovej a Mgr. Ľubke Babejovej, ktoré preventívny program v našej škole realizujú. Žiaci sa na nich každý piatok nesmierne tešia, a to je dôkazom toho, že svoju prácu vykonávajú s veľkým srdcom, odhodlaním a odbornosťou.

    Veľké ďakujem patrí vedeniu školy i pani učiteľkám PaedDr. Jane Petruškovej a Mgr. Kataríne Fľakovej, ktoré dokážu v rámci vzdelávania nájsť priestor i na takéto,  v dnešnej dobe dôležité preventívne aktivity.

    Mgr. Jana Bendžalová, sociálna pedagička

  • Mikuláš u nás v škole

    Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku...

    ....melódia  známej mikulášskej piesne znela v celej škole v stredu 6. decembra. Mikuláš navštívil aj tento rok našich malkáčov a veľkáčov.  Spoločne s čertmi a anjelmi potešili deti malou scénkou, zaspievali si a nakoniec im Mikuláš rozdal výslužku. Deti Mikulášovi sľúbili, že budú počúvať, aby ich mohol navštíviť aj budúci rok. Náš Mikuláš nezabudol ani na zamestnancov školy - všetkým vyčaril úsmev na tvári  a pri tónoch mikulášskej piesne i spomienky na detstvo.

    Ďakujeme našim deviatakom, ktorí zobrali úlohu Mikuláša, čertov anjelov i škriatkov zodpovedne a užili si svoj „hviezdy deň“  naplno.

     

    Mgr. Veronika Dlugoš Sokolská

  • Mikulášske predstavenie v Školskom klube detí

    Na našej škole prebieha priebežná prax študentiek Strednej odbornej pedagogickej školy v Levoči.  Ani v najkrajšom mesiaci roka to nebolo inak. Študentky 4. ročníka pripravili veselý program plný zábavných aktivít, ktoré deti plnili spoločne s anjelmi, čertmi a sobíkmi.Telocvičňa sa ozývala veselým smiechom a nadšením. Vypočuli sme si aj odkaz od Mikuláša. Dievčatá potešili deti aj chutnými  medovníčkami. Bolo to super!

                                                                                                vychovávatelia ŠKD

  • Škola dobrom prepletená

    „Neexistujú veľké skutky. Len malé skutky, konané veľkou láskou.“

    Naši žiaci spolu so svojimi rodičmi a pedagógmi sú toho dôkazom. Spolu sa nám podarilo naplniť množstvo krabičiek od topánok, ktoré pod vianočným stromčekom potešia srdcia seniorov v našom meste. Okrem tejto celoslovenskej tradičnej zbierky pod názvom „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“ sa nám podarilo vyzbierať i plné tašky hračiek, školských potrieb, či sladkostí, ktoré Katolícka charita odovzdá deťom do vojnou postihnutých oblastí.

    Ďakujeme!

                                                                            Mgr. Jana Bendžalová, sociálna pedagogička

  • Olympiáda čitateľskej gramotnosti

    V novembri na vyučovacích hodinách slovenského jazyka a literatúry, matematiky, prvouky, prírodovedy, vlastivedy aj pracovného vyučovania si žiaci druhého až štvrtého ročníka zmerali svoje čitateľské zručnosti. Po prečítaní rôznych druhov textov, či už umeleckých alebo vecných,  vypracovali odpovede na otázky.

    Víťazstvo v druhom ročníku získal Jozef Gallik, 2. miesto obsadili Šimon Gallovič Matias Jurčák, 3. miesto si vybojovala Marína Rosinová.

    Medzi tretiakmi sa najviac darilo Blažejovi BerkoviMonike Sečkovej, 2. miesto pripadlo Kataríne Skokanovej3. najúspešnejšou sa stala Sofia Chraščová.

    Vo štvrtom ročníku sa víťazmi stali Tobias Janík a Gregor Starinský, na 2. mieste skončila Viktória Kyseľovábronzovú priečku obsadila Hana Pavlová.

    Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme!

                                                                                            Mgr. Andrea Brindzová

     

  • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

    Minulý týždeň sa v našej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.

    16 žiakov si zmeralo svoje sily v jednotlivých oblastiach a to konkrétne v počúvaní, čítaní, gramatike, slovnej zásobe a v ústnej časti.  Za kategóriu 1A zvíťazil Lukáš Drábik zo 6.A triedy, 2.miesto si vybojovala Alexandra Lopatková zo 7.B triedy a jej spolužiak Tomáš Duľa skončil na 3. mieste. V kategórii 1B nás zvíťazil Peter Motyka  z 8. A triedy,  na 2. mieste sa umiestnil Filip Dzurňák z 9.A triedy a tesne za ním skončil jeho spolužiak Radovan Kašper. Za kategóriu 1C – anglofónni žiaci nás na okresnom kole súťaže vo februári 2024 bude reprezentovať Stella Lee Mellor zo 7.B triedy.

    Všetkým zúčastneným ďakujem za ich účasť a zápal, ktorý v súťaži ukázali a Petrovi so Stellou držím prsty v ďalšom kole.

    Mgr. Veronika Dlugoš Sokolská

  • Máme srdce na dlani

    Dobrosrdečnosť nie je len o obdarúvaní, je to vzácna vlastnosť človeka prejavujúca sa vo vzťahu k iným ľuďom. Podľa odborníkov dokonca predlžuje život, či zlepšuje vzťahy. Pri príležitosti Medzinárodného dňa dobrosrdečnosti sa konala dňa 15.11.2023  v našej škole zbierka Maják nádeje, zameraná na pomoc rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Veľmi nás potešilo, ako pristupujú naši žiaci k takýmto formám pomoci. Neostávajú ľahostajní k potrebám iných. Majú otvorené srdcia, pripravené pomáhať. Našou úlohou je viesť ich k ľudskosti, pokore, solidarite, k poznaniu, že to , čo dajú, sa im v živote vráti v podobe dobrého pocitu (a to nie je málo).

    Vďaka patrí aj rodičom, ktorí nezaháľajú a doprajú svojim deťom pocit dobrosrdečnosti  tým, že ich podporujú v dávaní.

    Mgr. Jana Bendžalová, sociálna pedagogička

  • Uctenie pamiatky zosnulých

    Začiatkom mesiaca november žiaci našej školy navštívili vojenský cintorín v Levoči. Zapálením sviečky a minútou ticha si uctili pamiatku padlých a zosnulých vojakov v prvej i druhej svetovej vojne. Pripomenuli si tak 105. výročie ukončenia prvej svetovej vojny i to, akým šťastím je pre nás život v mieri.

     

    PaedDr. Jana Petrušková

  • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

    Milí rodičia, 

    aj tento rok sa naša škola zapojila do vianočnej výzvy pod názvom "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Cieľom tejto výzvy je potešiť seniorov darčekom, ktorý zahreje pri srdci ich i Vás. Často ide o jediný darček, ktorý k Vianociam dostanú. Takýto skutok láskavosti pomáha našim žiakom, vašim deťom ľudsky rásť. Pri obdarovaní totiž veľa získava aj ten, kto dáva. 

    Zapojiť sa do tejto výzvy je jednoduché. Stačí, ak žiaci prinesú do školy krabice naplnené podľa pokynov vyhasovateľov výzvy. Tieto pokyny nájdete na internetoveh stránke https://www.kolkolasky.sk/

    Čím viac krabíc odovzdáme koordinátorm výzvy, tým viac sŕdc potešíme vo vianočnom čase. 

    Ďakujeme. 

  • Veselé nebo v ŠKD

    Pod Mariánskou horou sa celé nebo rozveselilo, keď deti z nášho školského klubu púšťali veselých šarkanov. Vetrík nám prial a šarkany lietali zo strany na stranu, dva nezbedné šarkany pristáli dokonca na strome a svojimi chvostíkmi mávali aj pri odchode. Aktivita „Veselé nebo“ sa vydarila naozaj na jednotku!

    Mgr. Mária Kaliašová

    vychovávateľka

  • Vystúpenie pre seniorov v Domove sociálnych služieb v Levoči

    Dňa 26.10.2023 žiaci zo školského klubu pod vedením Mgr. Márie Kaliašovej vystúpili s programom plným básní a piesní v Domove sociálnych služieb v Levoči.

    Srdcia seniorov však pohladili aj starší žiaci svojím spevom a hrou na akordeóne pod vedením Mgr. Lenky Skokanovej a Mgr. Veroniky Dlugoš Sokolskej. Milé darčeky pre starkých vytvorili žiaci v školskom klube s pani vychovávateľkou Timeou Morongovou  a žiaci druhého stupňa s pani učiteľkou PaedDr. Štefániou Mikovou.

    Poslaním takýchto aktivít je viesť našich žiakov k takým hodnotám, ako je úcta, pokora, spolupatričnosť či vzájomný rešpekt.  Vedieť s radosťou prejaviť úctu k starším bez ohľadu na to, či sú cudzí alebo či sú ich vlastní.

    Darovať starším ľuďom úsmev, venovať milý zážitok či  dať kúsok lásky je to najmenej, čo môžeme pre nich spraviť.

    Spolu sa nám to podarilo, dôkazom nášho úsilia boli rozžiarené oči a úsmevy na perách, ba dokonca rozkotúľané slzy, ktoré stekali po dojatých lícach našich milých seniorov.

    „Láska bez úcty nemôže dôjsť ďaleko, ani vzlietnuť vysoko - je to jednokrídly anjel."

    Mgr. Jana Bendžalová, sociálna pedagogička

  • Október - mesiac úcty k starším v ŠKD

    Opäť je tu október, mesiac, ktorý  nám pripomína, aby sme mimoriadnu pozornosť venovali seniorom. Október je vďaka pestrej palete farieb jesennej prírody azda najkrajším mesiacom. Podobne ako je to s ročnými obdobiami, je to i s ľudským životom. I človek je krásny nielen vtedy, keď je mladý, rezko a svižne vykračuje, ale jeho krásu tvorí aj múdrosť a skúsenosti, ktoré mu vekom pribudli. Deti zo školského klubu pripravili  pre svojich starých rodičov malý kultúrny program plný ďakovných básní, piesní a prváčence s pani učiteľkou Mgr. Danou Kútnikovou upiekli koláčik v tvare srdca. Pre našich milých hostí boli pripravené stoly s občerstvením, ktoré nachystali mamičky našich žiakov - pani Lucia Turáková, pani Klaudia Kokyová a pani Veronika Semanová, za čo im  patrí veľká vďaka. 

     

    Mgr. Mária Kaliašová

    vychovávateľka

  • Október - mesiac úcty k starším na I.stupni

    Teplá dlaň a sivé vlasy,

    dobré srdce lásku hlási.

    Vždy objatie a úsmev milý,

    hoc ubúdajú im už sily.

    To je naša babka, dedko,

    prababka a prapradedko.

    Majú pre nás dobrú radu,

    ba aj sladkú čokoládu.

    Potrebujú našu lásku,

    čo vyhladí každú vrásku.

    Aby sme ich v úcte mali,

    vždy s láskou ich privítali.

    Dali by nám veru všetko,

    naša babka a náš dedko.

     

    Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším Vám chceme popriať pokoj, zdravie, lásku. Veľmi sme sa snažili a takéto srdiečka, pozdravy, kytičky z lásky pre Vás sme pripravili.

    Mgr. Mariana Gajdošová

  • Kláštorné písmenká

    Dňa 17. 10. 2023 prijali tretiaci pozvanie do starého kláštora minoritov v Levoči. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti o živote mníchov v stredovekých kláštoroch a hlavne o písaní kníh vo vtedajšej dobe. Tretiakov prekvapila informácia, že mnísi jednu knihu prepisovali aj niekoľko rokov, čo spôsobilo, že knihy boli v stredoveku veľmi vzácne a drahé. Vtedajšie písmo bolo zložité a nie každý ho zvládal. My vieme, že lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť, preto si malkáči vyskúšali napísať atramentovým perom alebo brkom svoje meno stredovekým písmom na záložku. Do školy sa vrátili nielen s vlastnoručne vyrobenou záložkou, ale hlavne plní nadšenia zo zaujímavého a poučného podujatia.

           Mgr. K. Fľaková   

  • Týždeň zdravej desiatej

    16.október je Svetovým dňom výživy. Pri tejto príležitosti sme  v našej škole upriamili pozornosť na zdravú desiatu, pretože výživa zohráva dôležitú úlohu v prevencii civilizačných ochorení. Žiaci na prvom stupni mali za úlohu nosiť si celý týždeň  na desiatu len zdravé potraviny. Triednické hodiny sme venovali zdravej životospráve a rozprávali sme sa o dôležitosti raňajok, o rozmanitosti a pestrosti stravy, a tiež o tom, ako zaradiť ovocie a zeleninu do svojho jedálnička každý deň. A že nám desiate chutili, potvrdzujú priložené fotografie.

    PaedDr. Jana Petrušková

     

strana:

odny-projekt-pomahajuce-profesie-v-edukacii-deti-a-ziakov-

Kontakt

  • Základná škola, Námestie Štefana Kluberta 10, 054 01 Levoča
    Námestie Štefana Kluberta 10, 054 01 Levoča
  • riaditeľka školy:
    mobil: 0 9 1 1 3 8 9 1 4 8

    kancelária školy:
    mobil: 0 9 1 0 8 6 7 4 0 8

    zborovňa:
    mobil: 0 9 1 0 9 1 9 3 1 6

    školská jedáleň:
    mobil: 0 9 1 1 3 8 9 3 4 6

Mapa